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Rule Docket:  IDAPA 23-0101-1402, Continued Competency Requirements for 
Renewal of an Active License 

 
Question: I have recently reviewed the proposed licensure renewal requirements and was wondering if I could get clarity 
to the national certification requirement.  What organizations will or won't be recognized as acceptable grantors of a 
national certification?  Will there be any certifications from acknowledge grantors that will not be recognized?  A definition 
of what is considered a recognized national certification by the State board of Nursing would be very helpful.   
  
Response: In drafting the proposed rules, the Board purposefully did not create a list of recognized organizations, but 
instead deferred to the qualifier indicated in the rule that the organization be national in scope with the expectation that 
the certification is related to the practice of the nurse submitting certification as evidence of demonstrated continued 
competence.   
 
In addition, the Board’s expectation is that the organization granting the certification should adhere to accepted quality 
standards for the profession/specialty.  Accreditation by the National Commission for Certifying Agencies (NCCA), the 
accrediting branch of the National Organization for Competency Assurance (NOCA), the national standard setting 
organization for credentialing groups including certification boards, licensing boards and associations, is a clear indicator 
of a certifying organization’s adherence to accepted standards.  Other indicators might include, but are not limited to, 
approval and/or recognition by another Board of Nursing, the regulatory board of another discipline, or by the Idaho 
Board of Nursing. 
 
Question: Does the Board consider active practice as being limited to those individuals working in clinical settings in 
supervisory or non-supervisory positions?  Does the DON, nurse consultant, or health facility surveyor participate in 
“active” nursing practice?  Would you consider adding a definition of active practice, such as the rule below from the 
State of Washington? 
 

The Commission defines “active practice” as engagement in paid, unpaid, or volunteer activity performing acts 
requiring a nursing license as described in RCW 18.79.040. This may include working as a nursing 
administrator, nursing quality manager, nursing policy officer, public health nurse, parish nurse, home health 
nurse, nursing educator, nursing consultant, nursing regulator or any practice requiring nursing knowledge and 
a nursing license. In other words, active practice is NOT limited to the provision of direct patient care. The 
Commission recognizes that nurses use their nursing knowledge in a variety of positions and roles.  
 

Response: The Board of Nursing does not limit active practice to include only those individuals working in clinical 
settings in supervisory or non-supervisory positions.  The Board recognizes that nurses work in a variety of settings and 
in numerous capacities in which they apply their unique knowledge and skills.   
The “practice of nursing” is defined in the Idaho Nursing Practice Act to mean “assisting individuals or groups of 
individuals to promote, maintain or restore optimal health throughout the life process by assessing and evaluating their 
health status, planning and implementing a strategy of care to accomplish defined goals and evaluating responses to 
care and treatment”. (Idaho Code 54-1404(6).  Further, Article III(3) of the Nurse Licensure Compact, codified in Idaho 
Code §54-1418, indicates “…the practice of nursing is not limited to patient care, but shall include all nursing practice as 
defined by the state practice laws of a party state”. 
   
Administrative Rules of the Board provide further clarification, indicating “in addition to providing hands-on nursing care, 
licensed registered nurses work and serve in a broad range of capacities including, but not limited to, regulation, 
delegation, management, administration, teaching and case management”.  (IDAPA 23.01.01.401)  
 
The Board has discussed the issue of what constitutes the practice of nursing as well as where the practice of nursing 
occurs, e.g. where the recipient of care is located vs. where the provider is located.  The question you raise is consistent 
with the Board’s conversation that current language may be insufficient to provide necessary clarity given the evolution of 
nursing practice and delivery of care.  Your request to add “a definition of active practice, such as the rule…from the 
State of Washington” will be presented to the Board at their next meeting for consideration. 

http://apps.leg.wa.gov/RCW/default.aspx?cite=18.79.040
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